El Niño iklim olgusu en az 250 milyon yıldır yaşanıyor.

EkoIte

Member
O El Niño fenomeniTropikal Pasifik Okyanusu'ndaki, gezegendeki yağış düzenini değiştirebilecek devasa bir sıcak su kütlesi, yalnızca modern bir olay değil. Yeni modelleme deneylerine göre en az 250 milyon yaşındadır.



Bu, tarafından yayınlanan bir çalışmanın ana sonucu. PNAS dergisiGeçmişte sıcaklık değişimlerinin daha yoğun olduğuna işaret eden bu salınımlar, kıtalar bugünkünden farklı yerlerdeyken bile meydana geliyor.


Araştırma, İngiltere Duke Üniversitesi ve Çin Pekin'den bilim adamları tarafından yürütülüyor ve şu sonuca varıyor: El Niño ve onun soğuk muadili La Niña arasındaki salınımo zamandan beri mevcut 200 milyon yıldan fazla bir süre önce.


İklim bilimciler Niño-Güney Salınımını inceliyorlar. dalgalanmalar içeren büyük ölçekli doğal iklim olgusu İklimsel sonuçları nedeniyle Pasifik'in sıcaklığında. El Niño ve La Niña okyanus bileşenleridir, Güney Salınımı ise atmosferik bileşendir, dolayısıyla El Niño-Güney Salınımı (ENSO) genel adıdır.



Bu döngüler halinde gerçekleşir 2 ila 7 yaş arası düzensizdir ve üç aşamadan oluşur: El Niño, La Niña ve nötr bir aşama, Dünya Meteoroloji Örgütü ve Dünya Sağlık Örgütü'nün web sitelerinde açıklanmaktadır.


El Niño/La Niña olgusunun her tekrarının etkileri, yoğunluğuna, süresine, meydana geldiği yılın zamanına ve diğer iklim değişkenliği biçimleriyle etkileşime bağlı olarak değişir.


Örneğin, El Niño jet akışını değiştirebilirABD'nin kuzeybatısını kurutuyor ve güneybatıyı alışılmadık yağmurlarla ıslatıyor.


Onun karşılığı olan soğuk desen -La Niña-, jet akımını kuzeye itebilirABD'nin güneybatısını kurutuyor, Doğu Afrika'da kuraklığa neden oluyor ve Güney Asya muson sezonunu daha yoğun hale getiriyor.



Bu iş için Araştırmacılar aynı iklim modelleme aracını kullandılar Duke'un bir beyanı, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) gelecekte iklim değişikliğini tahmin etmek için kullandığını, ancak bunun derin geçmişi görmek için tersten yürütüldüğünü açıklıyor.


Ekip paleoiklimleri modelledi 10 milyon yıllık aralıklarla son 250 milyon yıl boyunca.


Duke Üniversitesi'nden Shineng Hu, model deneylerinin diğerlerinin yanı sıra kara-deniz dağılımından (kıtaların farklı yerlerde olmasıyla), güneş radyasyonundan ve CO2'den etkilendiğini açıklıyor. Simülasyonun tamamlanması aylar sürdü.


Hu'ya göre geçmişte bazı zamanlarda güneş ışınımı Dünya'ya ulaşan bugün olduğundan %2 daha küçüktüancak gezegeni ısıtan CO2 çok daha fazlaydı, bu da atmosferi ve okyanusları bugüne göre çok daha sıcak hale getiriyordu.


Çalışma, Mezozoik dönemden bu yana ENSO'nun genliğini etkileyen atmosferik ve okyanusal faktörleri buluyor.


Dahası, salınımın büyüklüğündeki tarihsel olarak en önemli iki değişkenin okyanusun termal yapısı ve okyanus yüzeyi rüzgarlarının 'atmosferik gürültüsü' olduğu görülüyor; Yazarlara göre ikincisine yeterince ilgi gösterilmemişti.


Hu, salınımı bir sarkaca benzetiyor. atmosferik gürültü -rüzgarlar- bu sarkaca rastgele bir vuruş görevi görebilir; Araştırma, El Niño'nun neden şimdiye kadar olduğundan çok daha güçlü olduğunu anlamak için her iki faktörün de önemli olduğunu doğruluyor.


Daha güvenilir bir gelecek projeksiyonuna sahip olmak istiyorsaköncelikle geçmiş iklimleri anlamalıyız” diye bitiriyor bilim insanı.