ISI DALGASI | AEMET uyarıyor: İkinci sıcak hava dalgasına elveda ama…

EkoIte

Member
Sonra kavurucu sıcaklıklar son saatlerin yarısından fazlasında ispanyaÖzellikle termometrelerin 45 dereceye çıktığı Endülüs ve Ekstremadura'da, sıcak hava dalgası bağışlıyor ama yüksek sıcaklıklarÜlkenin büyük bölümünde 37-40 derece arasındaki sıcaklıklar önümüzdeki haftaya kadar devam edecek.



Devlet Meteoroloji Ajansı (Aemet) sözcüsü Jesús Riesco, “Bugün sıcak hava dalgası uyarılarının son günü” dedi ve yarımadanın üzerinde orta ve yüksek seviyelerdeki Afrika antisiklonunun güneybatıya doğru hareketinde yavaş yavaş geri çekileceğini belirtti. Kanarya Adaları'na doğru.


Termal rahatlama



Bu sırada Perşembe ve Cuma Sözcü, 144 Aemet meteoroloji istasyonunun yaklaşık %18'inin 40 dereceye ulaştığı veya bu sıcaklığı aştığı dünkü “çok sıcak günün” aksine termal rahatlamanın beklendiğini açıkladı. Bu, 2024'te İspanya'da şimdiye kadarki en yüksek değer olarak kaydedildi.


Bu perşembe boyunca, sıcaklığın zirve noktası geçtikten sonra, maksimum sıcaklıklar yarımadanın güney ve doğusunda daha belirgin şekilde düşme eğiliminde olacak, buna rağmen ülkenin merkezinde 39-41 derece ve biraz daha yüksek değerler olacak. En yüksek sıcaklıklar Tagus, Guadiana ve Guadalquivir gibi büyük nehirlerin 42 dereceye ulaşabildiği vadilerde, Ebro vadisinde ise 37-39 derece arasında kaydedilecek.



Cuma günü tahmini



O Cuma Düşüşler devam edecek, artık sıcak hava dalgası kriterlerini karşılamaya devam etmesi beklenmiyor ve tüm Castilla-La Mancha topluluğunun yanı sıra yalnızca Ávila (Castilla y León) ve Cáceres (Extremadura) eyaletleri turuncu alarmda. (risk önemlidir) maksimum sıcaklıkların 39 ile 40 derece arasında olması nedeniyle.


Yarımadanın geri kalanında ve eyalet başkentleri itibarıyla Madrid maksimum 39 dereceye, Granada 38 dereceye, Valladolid 37 dereceye ulaşacak; Soria, Logroño ve Sevilla 36 derece; Murcia 35 derece, Almería, Barselona ve Pontevedra ise 30-32 derece arasında. En serin gün sırasıyla 23 ve 24 dereceyle San Sebastián ve Santander'de yaşanacak.


Geceleri minimum sıcaklık Madrid'de 25 dereceye, Almería, Valensiya ve Barselona'da ise 24 dereceye çıkacak.


Hafta sonu



Hafta sonu boyunca genel olarak tırmanışlar hakim olacak, özellikle de Pazar günü, bu da Ağustos ayının başında olan önümüzdeki hafta boyunca İspanya'nın birçok bölgesinde devam edebilir.



Esnasında CumartesiAtlantik cephesi yarımadanın en kuzey kısmını etkileyecek, Galiçya'nın kuzeyinde ve batıdan doğuya uzanan Cantabrian bölgesinde gökyüzünü yağmurla kaplayacak, ancak bu alanların Castilla y León'un kuzeyine kadar uzanabileceği göz ardı edilmemelidir. İber Yarımadası, güneydoğu sıradağları ve Pireneler, kuzey İberya'da daha muhtemel ve yoğun.


Sıcaklıklara gelince, genel olarak maksimum sıcaklıklar yarımadanın batısı ve Kanarya Adaları'nda azalacak, doğuda ve Balear Adaları'nda artacak, geri kalanlarda ise birkaç değişiklikle devam edecek.


Yarımadanın güney ve kuzeydoğu yarısının iç kesimlerinde, Kuzey platosunun doğusunda, hatta Ampurdan ve Mallorca'nın iç kesimlerinde sıcaklıkların 35 derecenin üzerinde olmaya devam etmesi muhtemeldir. Tagus vadileri, Guadalquivir ve Ebro'da sıcaklığın 40 dereceye ulaşması bekleniyor.


Gece saatlerinde minimum sıcaklıklar Kanarya Adaları, Batı Endülüs ve yarımadanın güneydoğu kesimlerinde düşerek orta Ebro civarında artacak, Levant bölgeleri ile Tagus ve Guadalquivir noktalarında ise 25 derecenin altına düşmeyecek.


Onun için Pazar Atlantik ve Kantabria yamaçlarında sıcaklıkların artma, Akdeniz bölgesi ile Kanarya Adaları'nda düşme, yarımadanın güney yarısı ve kuzeydoğusundaki iç kesimlerde ise maksimum sıcaklığın 35 derecenin üzerine çıkma ihtimali bulunuyor.